Skip to main content

Historie: 1930 - 1939

 

Burghstraat in aanbouw

Op deze foto, die eind jaren '30 door Martien Coppens is gemaakt, nadert de bouw van de woningen in de Burghstraat zijn voltooiing. 

Eerste winkels in het Witte Dorp

Op 1 maart 1939 vestigt banketbakker De Natris zich in het Witte Dorp, in het hoekpand St. Jorislaan 1 - Geldropseweg. Een halve eeuw lang banketbakkers op deze plek. De winkel heeft een uitgebouwde, halfronde etalage onder een plat dak. Pas het jaar daarop, op 1 april, kwam in het tegenoverliggende hoekpand herenmodezaak Lampe. Was daar gevestigd tot het najaar van 1962 toen een opheffingsuitverkoop plaatsvond. Daarna een winkel in kantoorbehoeften en vervolgens friteszaken.

Architect Dudok was driftkikkertje

De familie Van Tuijl betrekt als een van de eerste gezinnen het Witte Dorp. Op 1 mei 1938 wordt het hoekhuis in de St. Odulphusstraat hun woning. Hun spullen worden overgebracht door een verhuiswagen met twee paarden ervoor. De in 1994 overleden Van Tuijl vertelde in 1989 over zijn ontmoeting met architect Dudok die poolshoogte kwam nemen bij de afwerking van het huis: "Een klein driftkikkertje. Maar anderhalve meter hoog, maar wat kon hij tekeer gaan! Hij deed niet veel meer dan schelden en vloeken. Net of hij carbid in zijn gat had."

 

Mooie moderne huizen en een kleine safe-inrichting

Makelaarskantoor J. van der Meeren verspreidt de brochure Tuindorp De Burgh die mensen warm moet maken voor de nog te bouwen wijk: ‘Aan den Geldropschen weg, een der mooiste punten van Eindhoven, dicht bij het centrum der stad, wordt onder leiding van den architect W. M. Dudok een fraai Tuindorp gesticht’. En dat in een landelijke omgeving: ‘naar bosch en hei in 15 minuten’. Te voet, wel te verstaan. De tuinen in de St. Odastraat grensden aan de weilanden.

Vrees voor ziellooze steenen klomp

In de gemeenteraad van Eindhoven wordt het voorstel aangenomen tot verlening van medewerking aan het bouwrijp maken van grond in de omgeving van De Burgh. Het plan om daar ‘een villawijk’ te stichten krijgt geen algehele instemming. Drie raadsleden stemmen tegen, onder wie de heer Rooijakkers, die liever had gezien dat op deze plek arbeiderswoningen werden gebouwd. Maar Dudok mag toch in Eindhoven aan de slag.

 

Eerste Levensbericht

Eerste levensbericht van het Witte Dorp. Het Eindhovens Dagblad meldt onder de kop ‘Dudok bouwt in Eindhoven’ dat ongeveer acht hectare bouwgrond is verkocht ter rechterzijde van de Geldropseweg tot aan De Burgh. “Na aanleg van straten, pleinen en een speeltuin is er op dit terrein gelegenheid een 230-tal heerenhuizen en middenstandswoningen te stichten. Het ligt in de bedoeling spoedig met een 80-tal te beginnen. Het park dat hier gesticht zal worden is ‘n unicum in Eindhoven.