Skip to main content

Historie: 1950 - 1959

 

Kom van dat dak af

De eerste clip voor de Nederlandse nr 1-hit ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn & z’n Rockets werd opgenomen op het dak van het schuurtje aan de 1e Wilakkersstraat 29. Peter Koelewijn was de zoon van een Eindhovense visboer: Het Vishuis aan de Heezerweg 101.

Melkboer met paard en wagen

Er is in de loop der jaren veel veranderd in het Witte Dorp. Lege straten met weinig auto’s hebben nu parkeerproblemen en de melkboer komt niet meer met zijn paard en wagen langs de deur, zoals in de jaren vijftig.

Kinderbloemencorso

Ter gelegenheid van de tienjarige bevrijding organiseert buurtvereniging Tuindorp de Burgh een feestdag rond het Burghplein met een kinderbloemencorso met versierde fietsen, steppen en kruiwagens. De bewoners van het Witte Dorp worden verzocht de vlag uit te steken. Het Tuindorp Bloemencorso wordt muzikaal opgeluisterd door het nieuwe Labrehuis-orgel.

Witte Dame en Witte Dorp

Het Witte Dorp is al veel langer wit dan de Witte Dame, waar vroeger Philips huisde en nu onder meer de bibliotheek is gevestigd. De Witte Dame is namelijk pas wit sinds 1953 - volgend jaar 65 jaar geleden. Het Witte Dorp was al wit voor de Tweede Wereldoorlog begon.

 

Rolschaatsenbaan Burghplein

Vermoedelijk in de jaren vijftig wordt op het Burghplein een rolschaatsenbaan aangelegd van asfalt. Burghpleinbewoner Van Waveren maakte deze foto van de aanleg. Zijn dochter Ottoline herinnert zich nog dat ze er heel wat rondjes heeft gerolschaatst op Hudora-rolschaatsen: ‘Met van die metalen wieltjes die behoorlijk veel herrie maakten.’

Bushalte Burghplein

Op een ingekleurde ansichtkaart van het Burghplein uit de jaren vijftig is te zien dat er toentertijd een bus stopte: bus 4. Tom van Waveren, ex-bewoner Burghplein, vertelde ooit in buurtkrant De Witte dat deze bus rond 1950 reed van de Geldropseweg, Petrus Dondersstraat, 2e Wilakkersstraat, Burghplein, 1e Wilakkersstraat, Heezerweg tot het eindpunt bij de Floralaan. De halte op het Burghplein verviel in 1954 na omlegging van de busroute.