Skip to main content

Historie: 1980 - 1989

 

Op de monumentenlijst

‘Witte Dorp zou op de monumentenlijst moeten’ kopt het Eindhovens Dagblad op 7 juli: “Het Witte Dorp, of tuindorp ‘De Burgh’, zou daardoor het grootste monument worden dat Eindhoven kent.’’

Lichtjesroute ook door Witte Dorp

In het kader van het vijftigjarig jubileum voert de Lichtjesroute dit jaar voor het eerst door het Witte Dorp via Eerste Wilakkersstraat – Burghplein – Tweede Wilakkersstraat en Petrus Dondersstraat. Op de erkers worden rode, witte en blauwe spotjes geplaatst. Sommige bewoners maken bezwaar tegen een rood spotje: dat zou verkeerde associaties opwekken.

Vrijmarkt Burghplein

Voor de kinderen is er op zaterdag een vrijmarkt op het Burghplein, waar ze spulletjes kunnen verkopen, een traditie die op Koninginnedag 1991 zal worden voortgezet. Ook voor kinderen: het nieuwsbulletin In het witte dorp, samengesteld in een kleine oplage door de 8-jarige Diede Hoekstra. Met daarin het nieuws dat de lichtjesroute voor het eerst door het Witte Dorp zal gaan. En: ‘Ze hebben de Daf afgebroken, we mochten de ruiten door gooien.’

Vin Du Dok

Feestweekeinde in het Witte Dorp ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. 
Patisserie Weekers aan de St. Jorislaan komt met een speciaal Dudok-gebakje. Ter gelegenheid van het jubileum een speciale witte wijn, de Vin du Dok, village blanc.

Allemaal dezelfde voordeur

Veel kranten en tijdschriften besteden in september aandacht aan het jubilerende Witte Dorp. Het opinieweekblad De Tijd besteedt drie pagina’s aan de opknapbeurt: ‘Allemaal dezelfde voordeur’. De verbeteringsoperatie wordt omschreven als ‘een architectonisch maar vooral sociaal succes’. “Het Witte Dorp floreert als nooit tevoren. Het is in trek; wat er vrijkomt aan woningen wordt razendsnel ingenomen door de Eindhovense yup – zo gaat dat met dit soort wijken.”

 

Jubileumboek Witte Dorp

Op 8 september wordt in het Van Abbemuseum ’s avonds ook het jubileumboek over het Witte Dorp gepresenteerd: 50 jaar het Witte Dorp in Eindhoven. Kost 25 gulden, maar voor bewoners van het Witte Dorp geldt een jubileumprijs van vijftig kwartjes: 12,50 gulden. Is al lange tijd uitverkocht, maar er bestaat nog een gescande versie van dit jubileumboek.