Skip to main content

Historie: 2000 - 2009

 

Bedrijf aan huis

Irene Wolbert begint in 2010 een acupunctuurpraktijk achter haar huis aan de Geldropseweg 166. Dat was vroeger niet anders. In de Burghstraat 20 begon Nelte Louwers in de jaren ’70 een schoonheidssalon. Op Burghplein 5 gaf een klein bordje ooit aan, dat mevrouw Nuys pedicure was. En in het hoge hoekhuis op het adres St. Adrianusstraat 1, dat van 1960 tot 1973 werd bewoond door de familie Pronk, was Kapsalon Tuindorp gevestigd. 

Midzomernacht

Op het Burghplein wordt op zaterdag 4 juli vanaf 16.00 uur MidzomerNacht gevierd, ook voor de allerkleinsten. Een Latino-party.

Nieuwe rode hoed

‘Nieuwe rode hoed voor Witte Dorp’, kopt het Eindhovens Dagblad. Vanaf mei 2007 is een begin gemaakt met de vervanging van de rode dakpannen. Afkomstig van dezelfde fabriek die bij de bouw van het Witte Dorp leverde: de DEPAFA Waalkleipan. DEPAFA is de afkorting van de Deester Pannenfabriek Holland. Rode pannen, keramisch gebakken in het Gelderse Deest. Voor de nieuwe dakpannen zijn dezelfde soort klei en de oude mallen gebruikt. Er wordt begonnen met de St. Odulphusstraat en het Burghplein. 

Dubbel huis

Nergens in het Witte Dorp mag nog een aanbouw komen, luidt het advies van de Monumentencommissie. Dat zou een aantasting van de architectuur zijn en het uniforme karakter van de buurt verstoren. Maar uitbreiding van woonruimte is ook op een andere manier mogelijk. Jacqueline en Leon Mevis wonen al sinds 1993 in de 1e Wilakkersstraat 42. Ze kochten ook het buurhuis, nummer 40 en maken in 2007 van twee huizen één. De muur tussen de tuinen moet wel blijven staan. Maarten en Simone Franken trokken een paar jaar eerder in de 1e Wilakkersstraat eveneens twee panden samen: nummer 22 en 20.

Familiepanden

Huizen in het Witte Dorp blijken ook aan te slaan bij de gezinsleden of familie. Zo betrok Jeannette Baijens op 7 februari 1939 met haar man een huurpand aan de 1e Wilakkersstraat 27 en werd deze woning, toen ze naar een verzorgingshuis verhuisde, in 2007 gekocht door haar kleinzoon Ivo Baijens. In de 2e Wilakkersstraat 1 woont sinds 2013 Ed van den Brule met Chantelle de Ruijter (zie foto) in het voormalige huis van zijn ouders, waar hij opgroeide. Nol van Iersel groeide op aan het Burghplein en woont nu al weer meer dan dertig jaar in de St.Odulphusstraat nr 7. 

Straatspeeldag - Zeskamp

Voor deze straatspeeldag op autovrije zondag wordt een zeskamp georganiseerd, waar teams uit de wijk strijden om de eer.

Lees hier meer over dit evenement.