Skip to main content
Brandgang

Beveiliging brandgangen

Vorig jaar is in het kader van het Donkere Dagen Offensief van de gemeente Eindhoven onder leiding van Ad Vermeulen in het Witte Dorp het initiatief genomen om brandgangen waar mogelijk te beveiligen met poorten of hekken. Er waren zogenaamde kartrekkers, die voor een of meer woningblokken draagvlak voor het plaatsen van poorten of hekken hebben geïnventariseerd.

Op 22 mei jl. zijn de kartrekkers van het initiatief ‘beveiliging brandgangen’ in het Witte Dorp weer bijeen geweest. Doel was om de reacties van de bewoners te vergelijken en mogelijke oplossingen te overwegen. Het blijkt erg lastig te zijn om tot consensus te komen m.b.t het plaatsen van poorten of hekken. Sommige buurtbewoners zijn faliekant tegen een dergelijke oplossing, anderen zouden graag poorten aan het begin van de gangetjes zien. Uiteindelijk blijken de bewoners van slechts een paar woningblokken wel tot overeenstemming te kunnen komen over het plaatsen van poorten. Voor de meeste woningblokken is die overeenstemming er helaas niet. Er is dan ook besloten - afgezien van een of twee woningblokken - niet verder te gaan met de uitvoering van dit initiatief binnen het Witte Dorp.

Bij de inventarisatieronde zijn de kartrekkers in contact geweest met buurtbewoners, die nog enkele nuttige tips gaven. Enkele van deze tips zijn misschien met wat onderlinge samenwerking in de buurt eenvoudig te realiseren, zoals:

  1. Een nette brandgang zonder onkruid en liefst betegeld is voor inbrekers minder uitnodigend dan een met onkruid en klimop overwoekerd gangpad.
  2. Een goed verlicht pad met b.v. een flinke verlichting aan de kopse kant vinden inbrekers ook niet leuk.
  3. Maak de tuinafscheiding wat hoger, al is het maar met een ijzerdraad.
  4. Maak met een sticker bij voor- en/of achterdeur duidelijk, dat we in het Witte Dorp WhatsApp buurtpreventie gebruiken.
  5. Plaats zichtbaar een bewakingscamera; inbrekers willen niet gezien worden.