Skip to main content
Minister Bussemaker stelt afschaffen belastingaftrek weer uit

Monumentenaftrek blijft ook in 2018 bestaan

De belastingaftrek voor het onderhoud van rijksmonumenten blijft ook in 2018 bestaan.

Dat is goed nieuws voor eigenaren van woningen in het Witte Dorp. Het betekent dat de geplande schilderbeurt van het Onderhoudsfonds in dat jaar ook aftrekbaar is van de belastingen.

 

Demissionair minister Jet Bussemaker heeft het uitstel begin juli bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder was het plan om de belastingaftrek te vervangen door een subsidieregeling al ‘controversieel’ verklaard: een onderwerp dat het demissionaire kabinet niet meer zou behandelen. Eind vorig jaar kreeg Bussemaker niet genoeg steun om het plan meteen in te voeren; het werd een jaar uitgesteld.

 

Nu volgt dus een verder jaar uitstel. Volgens Bussemaker omdat het plan de nodige consequenties heeft voor diensten als DUO, Belastingdienst en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Een volgend kabinet moet er over besluiten. Ook schrijft de bewindsvrouw aan de Kamer dat ze de betrokken eigenaren van monumenten snel duidelijkheid wilde geven. Wel schrijft zij dat haar ministerie verder gaat met het voorbereiden van een allesomvattende subsidieregeling die ervoor moet zorgen dat alle monumenten goed onderhouden blijven.

Tweede_kamer.jpg

 

Voor de eigenaren van de woningen in het Witte Dorp betekent dat dat ze in ieder geval ook in 2018 in aanmerking komen voor belastingaftrek. Dat is mooi meegenomen omdat het Onderhoudsfonds in 2018 een schilderbeurt heeft gepland waar ook niet-leden aan meedoen. De kosten van zo’n schilderbeurt zijn aftrekbaar voor de belasting. En verder zijn natuurlijk alle onderhoudswerkzaamheden aan de rijksmonumenten een jaar langer aftrekbaar. Hoe het daarna verder gaat, is nog onduidelijk.

 

Bron: Buurtkrant De Witte