Skip to main content

Duurzaamheid

Op initiatief van enkele buurtbewoners en bestuursleden is in april 2016 gestart met een werkgroep, die onderzoekt welke duurzame maatregelen aan de monumentale woningen in het Witte Dorp getroffen kunnen worden. De groep geïnteresseerde eigenaren (leden en niet-leden van het Onderhoudsfonds) houdt zich onder de naam werkgroep Duwido (Duurzaamheid Witte Dorp) onder meer bezig met:

- Spouwmuurisolatie, die in vooral hoekwoningen al is toegepast, maar in de meeste woningen niet.

 

Isolatiewerk Burghstraat.jpg

 

- Vloerisolatie, speciaal voor de houten vloeren en de kruipruimte.

- Het vervangen van de kozijnen. Zowel de originele stalen kozijnen, die her en der nog voorkomen, als de eerste generatie kunststof kozijnen worden vervangen. Zeker in het kader van duurzaamheid (isolatie) zijn er diverse mogelijkheden. Wel gelden er de strenge regels om zo min mogelijk aan het uiterlijk van het monument te veranderen. De werkgroep bekijkt de mogelijkheden voor onder meer de smalle kunststof/aluminium profielen en stalen renovatiekozijnen met dubbel glas.

- De mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen zijn helaas zeer beperkt vanwege de rijksmonumentenstatus. Op het dak mag praktisch niets worden uitgevoerd. Daarom wordt bekeken of het mogelijk is deel te nemen in zonnepanelenprojecten in de omgeving. Een van de inmiddels door de monumentencommissie wel goedgekeurde opties is enkele panelen op het dak van het schuurtje.

- Andere mogelijkheden om tot een klimaatneutrale woning te komen.

 

Kijk hier voor meer informatie. 

 

Inmiddels hebben verschillende buurtbewoners gebruikt gemaakt van de bedrijven, die de werkgroep heeft aangezocht.

 

De werkgroep Duwido publiceert regelmatig over de voortgang op deze website. Nu al meer weten? Stuur een mailtje via het contactformulier