Skip to main content

Historie: 1940 - 1949

 

Schaatsen achter het kasteel

De St. Leonardusstraat wordt in 1949 aangelegd en dat betekent het einde van het vennetje, schuin achter de Tweede Wilakkersstraat. De bewoners van Tuindorp waren gewend daar ’s winters te schaatsen en kinderen vingen er in de zomer salamanders. Gelukkig kan ook op de vijver achter kasteel De Burgh worden geschaatst. Een nieuwe traditie, zoals hier op deze foto uit de jaren '80.

 

Sleetjes-sliert achter auto

Parkeerproblemen bestaan nog niet in de jaren veertig van de vorige eeuw. De schaarse auto’s werden in de winter gebruikt om sleetjes door de besneeuwde straten te slepen. Deze foto werd in 1948 op het Burghplein gemaakt door Thomas Johannes van Waveren, destijds bewoner van het Burghplein.

Luchtfoto Witte Dorp

In 1947 wordt Tuindorp en omgeving vanuit de lucht gefotografeerd door Aviodrome luchtfotografie. Een blik naar beneden op de Sint-Joriskerk. De St. Jorislaan is nog voor een deel ongebouwd. Het Witte Dorp is al een paar jaar voltooid. Aan de Geldropseweg is rechts in het groen Huize de Burgh te onderscheiden, maar daarna loopt de weg door een vrijwel onbebouwd land richting Geldrop. 

Ook DAF-trolleybussen

Aan de Burghstraat/Schalmstraat zit  sinds 1932 Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, afgekort D.A.F, in 1929 begonnen als machinefabriek. Er wordt bij D.A.F. van alles op autogebied geproduceerd: amfibievoertuigen (1939), trado-onderstellen voor legervoertuigen (1939), ijszaagmobiel (1940), tankwagens (1946), trolleybussen (1947). In 1949 de eerste DAF-trucks. In 1950 aan de Geldropseweg opening van een nieuwe fabriek voor de fabricage van vrachtwagens: DAF II.

 

Kinderoptocht bevrijdingsfeest

Tegen inlevering van suikerbonnen zijn t.g.v. het eerste jaarfeest van de bevrijding van Eindhoven oranje gebakjes te krijgen bij banketbakker De Natris. Een kinderoptocht met versierde steppen en fietsjes en een zanguitvoering van een kinderkoor op een van olievaten samengesteld podium op het Burghplein. Op het plein is ook de start van de Ronde van Tuindorp, een hardloopwedstrijd door het Witte Dorp.