Skip to main content

Monumentenaftrek blijft ook in 2018 bestaan

De belastingaftrek voor het onderhoud van rijksmonumenten blijft ook in 2018 bestaan.

Dat is goed nieuws voor eigenaren van woningen in het Witte Dorp. Het betekent dat de geplande schilderbeurt van het Onderhoudsfonds in dat jaar ook aftrekbaar is van de belastingen.

 

Ledenvergadering onderhoudsfonds: schilderbeurt 2018

Er is weer een jaar voorbij, dus is het ook weer tijd voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van de stichting en vereniging Onderhoudsfonds Het Witte Dorp. Die wordt dit jaar gehouden op maandag 10 april in Archipel zorgcentrum Wilgenhof, ingang Schalmstraat, aanvang 20.00 uur. 

 

Belastingaftrek voor monumenten blijft jaar langer

Ook volgend jaar is het mogelijk het onderhoud van monumenten af te trekken van de belastingen. Minister Jet Bussemaker heeft het afschaffen van de aftrek uitgesteld na kritiek uit de Tweede Kamer. Het geeft haar ook de tijd een betere subsidieregeling uit te werken. Daarbij verhoogt ze nu al de subsidie van 25 naar 35 procent. Ook wordt het mogelijk maximaal 15.000 euro te declareren en dat na 2 jaar te verdubbelen.

Belastingaftrek voor monumenten wordt afgeschaft

In het geweld van Prinsjesdag viel het niet iedereen op. Maar het kabinet heeft aangekondigd de monumentenaftrek af te schaffen. Dat betekent dat vooral particuliere eigenaren van woningen zoals die in het Witte Dorp, geen belastingaftrek meer krijgen voor onderhoud. 
In De Volkskrant is daarover een goed opiniestuk verschenen. 

Fiscus: "geen drempel maar wel strenger"

Kort samengevat: de drempel voor de aftrek van onderhoudskosten aan monumenten is er niet meer. Alle kosten voor onderhoud kunnen voor 80 procent van de belasting afgetrokken worden. Maar er is ook minder goed nieuws: de fiscus lijkt strenger geworden bij het beoordelen van wat wel en niet mag worden opgegeven.

Woonhuisverzekering en rijksmonument

Alle woningen in het Witte Dorp hebben in 2001 de status van rijksmonument gekregen. Het complex van woonhuizen is van cultuur- en architectuurhistorisch belang. Zij zijn een bijzondere uitdrukking van de vooroorlogse stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad Eindhoven.
Wat betekent het voor uw woonhuisverzekering -ook wel opstalverzekering genoemd- dat uw woning een rijksmonument is?