Overslaan en naar de inhoud gaan
Het schilderwerk van het Onderhoudsfonds is weer begonnen aan de Geldropseweg.

Er wordt weer geschilderd in het Witte Dorp!

De schilders zijn half mei weer aan de slag gegaan in het Witte Dorp. Coolen Vastgoedonderhoud heeft het werk hervat op de Geldropseweg. Daar gingen wel de nodige moeilijke gesprekken aan vooraf. Het Onderhoudsfonds, dat de schilderbeurt organiseert, wilde namelijk niet zomaar akkoord gaan met de hogere kosten die het schilderbedrijf in rekening wilde brengen bij de herstart.

 

Die discussie speelt al vanaf oktober 2024, toen de laatste woningen van de eerste fase werden geschilderd in de Sint-Odastraat. Toen kwam Coolen er achter dat ze bij de eerste offertes voor deelnemers aan de schilderbeurt, een aantal elementen vergeten zijn mee te tellen. Zo is er niks in rekening gebracht voor het schoonspuiten van het metselwerk dat geschilderd moet worden. En voor het steigerwerk en de hoogwerkers is te weinig gerekend. Dat levert Coolen een flinke kostenpost op in het project. En dus wil het bedrijf bij de woningen die nog een offerte moeten krijgen, hogere kosten in rekening  brengen. 

 

Het Onderhoudsfonds ging er steeds van uit dat die kosten in de schilderkosten per vierkante meter opgenomen waren. Zoals dat ook andere jaren is gedaan. De stijging van de schilderkosten was met 40 procent (2024 ten opzichte van 2012) immers al zeer hoog. Het Onderhoudsfonds ging dan ook niet zomaar akkoord. Uiteindelijk is er een compromis uitgekomen. Daar is het Onderhoudsfonds nog niet heel blij mee, maar meer zat er niet in. Het project moet immers wel doorgaan, zo is de gedachte. 

 

Verschoond

In ieder geval zijn de woningen die al geschilderd zijn en die waarvoor al een offerte is afgegeven, verschoond van kostenstijgingen. Die deelnemers, leden en niet-leden van het Onderhoudsfonds, hebben geluk gehad. Voor de leden die nog een offerte moeten krijgen, geeft Coolen 50 procent korting op de kosten. Niet-leden krijgen 15 procent korting. Vooral de hoge woningen, de lage woningen met een eindgevel en de hoekwoningen worden getroffen; zij betalen extra voor dure steigers en uren hoogwerker. Coolen wil nu de ‘werkelijke’ kosten in rekening brengen. 

Die zogenaamde bereikbaarheidskosten zijn dan ook weer wat hoger dan aanvankelijk gedacht én gecommuniceerd tijdens de BLV. Hier is het Onderhoudsfonds niet mee akkoord gegaan, maar nieuwe onderhandelingen zitten er niet in. Coolen gaat de offertes uitbrengen mét die hogere kosten. Het is dan aan de deelnemers om zelf te bepalen of ze meedoen of niet (daarover later meer). 

Tekst gaat verder onder de foto

Steigers voor het schilderproject van het Onderhoudsfonds

 

Prijzen van 2024

Toch benadrukt het Onderhoudsfonds dat Coolen voor het schilderwerk en dergelijke nog steeds de prijzen van 2024 hanteert. Dat is een meevaller. Nu een nieuwe schilder zoeken zou bij een vergelijkbaar bedrijf ook niet goedkoper uitkomen, denkt het Onderhoudsfonds. Een andere voordeel dat alle deelnemers hebben, is dat de subsidie voor woonhuismonumenten van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ook de komende jaren nog blijft bestaan. Dat levert deelnemers een bijdrage van 38 procent in de totale kosten op. Dus ook op de kostenstijging.  

 

Toch kan het Onderhoudsfonds zich voorstellen dat deelnemers niet akkoord willen gaan met de hogere kosten. Niet-leden konden altijd al zelf bepalen of ze mee willen doen als Coolen een offerte uitbracht. De Bijzondere Ledenvergadering van het Onderhoudsfonds heeft nu ook ingestemd met een unicum voor leden: zij kunnen nu ook individueel onder de hogere rekening uit. Als ze niet willen, hoeven ze niet mee te schilderen tegen de verhoogde rekening. Dat kon voorheen niet omdat leden verplicht zijn mee te doen. 

 

Verlenging niet tekenen

Deze escape voor leden die het echt te duur vinden, is mogelijk doordat de schilderbeurt zo lang uitloopt. Daardoor loopt de onderhoudsovereenkomst die leden met het Onderhoudsfonds hebben ten einde. Het Fonds biedt een verlenging aan. Wie tekent blijft lid en doet mee met schilderen. Wie niet tekent, kan dus onder de schilderbeurt uit. De BLV heeft leden uitstel gegeven voor het tekenen van die verlenging tot ze een offerte van Coolen hebben. Gaan ze akkoord met de offerte dan tekenen ze die, en ook de verlengingsovereenkomst. Vinden ze het echt te duur, dan tekenen ze beide documenten niet. 

 

Alle deelnemers zijn op de hoogte van deze ontwikkelingen. Enkele niet-leden hebben inmiddels gemeld dat ze afzien van de schilderbeurt. Dat is spijtig, maar gelukkig geven zij wel aan op zoek te zijn naar een schilder die de klus wel gaat klaren. Ook andere bewoners van het Witte Dorp hebben inmiddels hun huizen laten doen. Zo hoopt het Onderhoudsfonds dat ook nu weer zoveel mogelijk mensen hun rijksmonument een schilderbeurt geven. Zodat we de uniforme, monumentale uitstraling van het Witte Dorp kunnen behouden. 

 

Nieuwe bestuursleden

In de laatste Algemene Ledenvergadering hebben zich ook twee nieuwe bestuursleden gemeld. Ton van der Pluijm wordt lid van het bestuur van de vereniging Onderhoudsfonds. Vital Jansen is de beoogde nieuwe penningmeester van de stichting Onderhoudsfonds, die de gelden beheert. Hij volgt Fons de Breet op die aftreedt. Fons werkt nog wel op de achtergrond mee en hij werkt Vital in. 

 

Schildersbedrijf Coolen Vastgoedonderhoud aan het werk in het Witte Dorp.